Dr. Bektaş, fruktozun doğal olarak meyve ve balda bulunduğunu ancak işlenmiş gıdalarda yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS) formunda çok daha yoğun tüketildiğini belirtiyor:
“Gazlı içecekler yerine dikkatli maden suyu tüketin”/
Next Paylaş
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
“Gazlı içecekler, meyve aromalı içecekler, enerji içecekleri, bisküvi, gofret, hazır kek, soslar ve kahvaltılık gevrekler fruktoz açısından en yoğun gıdalardır.Meyvelerde lifle birlikte tüketilen fruktozun sorun yaratmadığını, ancak aşırı tüketimin ciddi sağlık risklerine yol açtığını vurguluyor.
Aşırı Fruktoz Tüketiminin Zararları/
Next Paylaş
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Obezite: Tokluk hissi yaratmaz, fazla kalori alımına neden olur.Karaciğer Yağlanması: Fruktoz neredeyse tamamen karaciğerde metabolize edilir ve fazla tüketildiğinde yağ üretimini artırır.İnsülin Direnci & Diyabet: Düzenli şekerli içecek tüketimi Tip 2 diyabet riskini %20-25 oranında artırır.Kalp ve Damar Hastalıkları: Trigliserit seviyelerini yükselterek damar sağlığını olumsuz etkiler.Diş Çürükleri: Asidik yapısıyla diş minesini aşındırır ve çürük riskini artırır.
/
Next Paylaş
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Türkiye’nin Avrupa’da obezite oranı en yüksek ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Dr. Bektaş: “15 yaş üstü bireylerin %20,4’ü, çocukların ise %10’u obez kategorisinde. Çocukluk ve ergenlik döneminde fruktoz tüketim alışkanlığının gelişmesi en büyük risk.” dedi.
/
Next Paylaş
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Bu nedenle ailelerin ve eğitim kurumlarının farkındalık çalışmaları yapması, kamu politikaları ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”