Kayısı kıvamında yumurtada girdap sırrı! İngiliz şefin önerisiymiş: ‘Sirke gereksiz, yağ şart’

TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı TipiHaşlanmış yumurtayı bugüne kadar çoğumuz yanlış yapmışız. Meğer hep kullanılan malzemeler gereksiz, göz ardı edilenlerin leziz sonuçları varmış. İşte Michelin yıldızı sahibi ünlü şef Paul Foster’ın tam kıvamında yumurta tarifleri!

Şef Paul Foster, haşlanmış yumurta pişirirken yapılan en yaygın hatayı ve mükemmel sonucun püf noktalarını açıkladı. İngiltere’de 8 yıl boyunca işlettiği restoranıyla tanınan Foster, haşlanmış yumurtanın ‘basit ama doğru teknik gerektiren’ bir tarif olduğunu söylüyor. Peki ama doğrusu ne?

Kariyerinin büyük bölümünde yumurtalarla çalışan şef Foster, en iyi haşlanmış yumurtanın taze ve oda sıcaklığındaki yumurtalarla yapıldığını söylüyor. En kritik noktanın ise suyun sıcaklığı olduğunu belirten Foster, “Suyu kaynatmayın, kısık ateşte tutun. Böylece sirkeye gerek kalmadan daha yumuşak ve dolgun bir sonuç elde edersiniz” diyor. Sirke ekleme alışkanlığı ise Foster’a göre gereksiz.

Yumurtanın beyaz kısmındaki fazla sulu tabakanın pişme sırasında dağılmaması için, yumurtayı önce bir süzgeçten geçirmek şefin önerilerinden biri. Bu sayede suya bırakılan yumurta daha düzgün bir şekilde pişer.

Birçok kişi, suya sirke ekleyerek yumurtanın daha hızlı pıhtılaşacağını ve dağılmayacağını düşünür. Ancak Şef Foster bunun tamamen gereksiz olduğunu ifade ediyor ve “Genç bir aşçıyken bana da sirke kullanmam gerektiği öğretilmişti. Ama daha iyi bir yöntem olduğunu öğrendim. Sirke olmadan da su bulanıklaşmaz, tat da bozulmaz” diyor.

Şefin önerisine göre su kaynama noktasına gelmeden önce hafifçe karıştırılmalısınız. ‘Girdap’ oluşturacak kadar hızlı çevrilmelisiniz. Yumurtayı suya bıraktıktan sonra 2 dakikalık tutun. Pişme derecesini kontrol etmek için idealdir. Daha yoğun bir kıvam isteyenler süreyi uzatabilir. Pişen yumurtayı sudan aldıktan sonra kâğıt havlu üzerine koyun ve fazla suyun süzülmesini ve ekmeğin yumuşamamasını sağlayın.

Lüks, muhallebi kıvamında bir sonuç için yapmanız gereken tek bir şey var. Bu da yumurtalara biraz tereyağı eklemek ve en kısık ateşte yavaş yavaş karıştırmaktır. Bu hamle, yumuşak pıhtılar ve mükemmel bir doku sağlayabilir.

Şefin omlet yapımı için önerisi yapışmaz ve iyice ısınmış bir tavada yumurtaları hızlıca pişirmekten geçiyor. Taban piştiğinde, ortası hâlâ kremamsı kalacak şekilde yuvarlamalısınız. Katlamakta zorlanıyorsanız açık servis edebilirsiniz. Basit sunumlar bazen daha şık olabilir.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”